O μικρός Διόνυσος κάθεται στα γόνατα του Ερμή. Ερμής και Διόνυσος. |
O μικρός Διόνυσος κάθεται στα γόνατα του Ερμή. Είναι η στιγμή που ο Ερμής θα παραδώσει το μικρό θεό στον Τροφέα, το γηραιό Σειληνό και μελλοντικό του δάσκαλο, και στις νύμφες του βουνού Νύσα.
To «πάρτυ», έχει ήδη ξεκινήσει. «Διαξιφισμοί» (προσυνεννοημένοι) Πλεύρη - Πολύδωρα (κουβέντα να γίνεται...)
Τρεις απ'αυτές ετοιμάζουν το λουτρό του, ενώ εκεί κοντά κάθονται η ίδια η Νύσα και μια τροφός, η Ανατροφή. Ο Διόνυσος είναι γυμνός. Τα μαλλιά του είναι στολισμένα με μια χρυσαφένια ταινία και στεφάνι από πράσινα φύλλα, ενώ ένα ασημένιο φωτοστέφανο με μπλε ανταύγειες περιβάλλει το κεφάλι του.
Ο Ερμής ντυμένος με μακρύ πορφυροκόκκινο μανδύα που φτάνει στους αστράγαλους του, κάθεται με μεγαλοπρέπεια σαν αυτοκράτορας στο θρόνο του. Οι μικρές φτερούγες στο μέτωπο και τα πόδια του διευκολύνουν την αναγνώριση του, που επιβεβαιώνεται και με μια επιγραφή που δηλώνει το όνομα του. Όλες οι άλλες μορφές αναγνωρίζονται κι αυτές από τα ονόματα τους που είναι γραμμένα με Ελληνικούς χαρακτήρες. Ο νεαρός θεός συνοδεύεται από τρεις προσωποποιήσεις:
Τη θεογονία (την γέννηση των θεών), το Νέκταρ και την Αμβροσία (τις θεϊκές τροφές που εξασφάλιζαν αθανασία). Οι νύμφες, ντυμένες με μακρυά χρωματιστά φορέματα, έχουν πράσινα στεφάνια στα μαλλιά τους που τονίζουν έτσι την διονυσιακή ατμόσφαιρα της· σκηνής. Δύο από αυτές φορούν βραχιόλια ή περιβραχιόνια και περιδέραιο. Η Νύσα, η αρχηγός τους, εκτός από το στεφάνι, φορεί φαρδύ χρυσαφένιο διάδημα. Ο Τροφέας, ο δάσκαλος, είναι ντυμένος με κοντό χιτώνα και παντελόνι, κι έχει τα μυτερά αυτιά των Σειληνών. Φορεί στεφάνι με πράσινα φύλλα στο φαλακρό κεφάλι του. Όλοι οι παρευρισκόμενοι, εκτός από μια νύμφη, κοιτάζουν με προσοχή το Διόνυσο.
Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε κανείς να πει πως η σκηνή αυτή είναι μια από τις τόσες άλλες παρόμοιες σκηνές, που δείχνουν τον Ερμή με διαταγή του Δία να σώζει το μικρό Διόνυσο μετά τον πρόωρο θάνατο της μητέρας του Σεμέλης, και να τον παραδίδει στις νύμφες. Τέτοιες σκηνές παρουσιάζονται σε Ελληνικά αγγεία του 5ου αϊ. π.Χ., και αργότερα, σ'όλα τα είδη της Ελληνικής και Ρωμαϊκής, και ακόμα της Ετρουσκικής και Κοπτικής τέχνης.
Οι ασυνήθιστες όμως προσωποποιήσεις που συνοδεύουν το νεαρό θεό και ο ευλαβής τρόπος με τον οποίο ο Ερμής κρατεί το θείο βρέφος, με τα χέρια σκεπασμένα με ύφασμα, δείχνουν ότι αυτή η σκηνή δεν είναι μια συνηθισμένη μυθολογική αναπαράσταση ενός επεισοδίου της παιδικής ηλικίας του Διόνυσου.
Ο Διόνυσος, χωρίς αμφιβολία, ήταν κι αυτός ένας θεός της βλάστησης και σαν τέτοιος ήταν ένας πάσχων θεός, που πέθαινε και ανασταινόταν κάθε χρόνο.
Ο Διόνυσος, χωρίς αμφιβολία, ήταν κι αυτός ένας θεός της βλάστησης και σαν τέτοιος ήταν ένας πάσχων θεός, που πέθαινε και ανασταινόταν κάθε χρόνο.
Σχετικά με τις τελευταίες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη η ελένη έγραψε..
Ακούω διάφορες παπαριες ! στην τηλεόραση!!! ποιος είναι ο μεγάλος(σε χρόνια εννοούν) άνδρας που τον "ξεπροβοδίζει" ο Ερμής!!!
Μα είναι ο Διόνυσος!! Δεν φαίνεται ρε φιλέ???????
Από που ήρθαν αυτοί?? αριανοί είναι????και ο Ερμής κρατά το χρυσό στο χέρι του! ξεκάθαρο!! στο σημείο που λείπει από το ψηφιδωτό τι να είχε??? περίεργο που το κομμάτι "έσπασε"!! όσο για το άλλο που λες θέλουν δεν θέλουν πίσω δεν μπορούν να κάνουν πιάνει συμφωνώ! όμως μιλάμε για αλήτες!! ποιος ελέγχει τι θα κρύψουν??βεβαία όσο κατεβαίνουν τα σημάδια θα είναι πιο συγκλονιστικά ,άλλα και πάλι ,τον χρόνο που θα "χρειαστούν"? είναι στο "χέρι" τους!! πάντως η λογική λέει ότι ένα τέτοιο ευρημα,βαζεις και τον θεό τον ίδιο για να το βγάλεις γρήγορα! αυτοί έχουν λογούς για να αργούν! τους ξέρουμε! και καλά θα είναι να μην συνεχίσουν γιατί τα έχουμε πάρει άγρια!!
ελενη
ελενη
3 σχόλια:
- ακουσα επισης peri,οτι τους "παραπεμπει" σε περσεφονη!! τελικα η ειναι πολυ ζωα,η παριστανουν τους κουτους!!! ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ!!! ασφαλως !! ο διας μεταμορφωμενος σε ΦΙΔΙ ,συνευρεθηκε ερωτικα με την ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ! γεννησε αυτη τον πρωτο διονυσο,τον ΖΑΓΡΕΑ!!η ηρα ζηλεψε,και εστειλε τους τιτανες να τον σκοτωσουν! αυτος για να γλυτωσει επαιρνε διαφορες μορφες! μια απο αυτες ηταν ταυρου! ο "μυθος" λεει,οτι τοτε τον σκοτωσαν,αλλα την καρδια του ,πηρε η αθηνα! την εδωσε στον δια,και αυτος την εβαλε στο ποτο,που προσφερε στην ΣΕΜΕΛΗ!! αλλος "μυθος" λεει πως τον εκαναν κομματια,αλλα η δημητρα του ενωσε τα κομματια! (ΤΟ ιδιο "εγινε" και με τον οσιρι αιγυπτο)! στους ορφικους,ο ερμης οδηγει τις ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΨΥΧΕΣ,στον αδη,για να τις ξαναφερει στον κοσμο για να "ΜΕΤΕΣΑΡΚΩΘΟΥΝ"! κατι μας "λεει" ο αγγελειαφορος του θεου! κατι μας λεει ο ΠΟΙΗΤΗς αυτου του κοσμου!!μια σοφια που εποιησεν υπαρχει εδω!! τωρα τι λενε αυτοι,που ειναι κινεζοι ντεν καταλαβαινουν ,ειναι αλλη ιστορια!! τραιανος παναγιωτης αδερφε μου!!!! Η ΑΛΗΘΕΙΑ!!! ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ!!..με "κλειστα ματια" πια! οτι εχει γραψει ,δεν εχει "αποκληση" ουτε μια τελεια!! για οσους ασχετους ρωτουν ποιο ειναι το εργο του,να τους πουμε΅ ,ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΚΑΙ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ! για οσους εχουν νοηση και αντιληψη! τελος το εργο!!! ελενη
- και συμπληρωνω.. (Την κοιλιά με το πολύτιμο "φορτίο" της. Ζαγρέας = 33 = Σπέρμα ...Ζαγρεύς = 34 = Έλληνες) Ο "ΜΥΘΟς' λεει οτι η περσεφονη (Η ΘΕΑ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ)γεννησε τον ζαγρεα!τον ΠΡΩΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ. ------------------ (Ερεχθέας = Άνω Κόσμος = Δράκων Μέγας = Αλέξανδρος = Μεσσίας = 45 = Ήφαιστος.) (Ο Ερεχθέας = Αλέξανδρος = 45) ------------ ( Έπεσαν" με πολλές πληγές - αλλά ζωντανοί -, εξαιτίας τού Αλέξανδρου και στη συνέχεια σκοτώθηκαν και τάφηκαν στο Κεκρόπιο, εξαιτίας του Ιησού.) Άβυσσος = Κεκροπία = 38 ...Κάτω Κόσμος = Κεκρόπιο = 43. (Εκεί ο νεκρός Δράκοντας είναι "ζωντανός", γιατί "ζει" μέσα από τον διάδοχό του. Στη Ρώμη ο νεκρός Αλέξανδρος αποθεώθηκε και έγινε ο Δίας. Ο "αποτυχημένος" Μεσσίας έγινε Δίας και όχι Ερεχθέας και άρα μελλοντικός Μεσσίας) (Αρα; ...Άρα, η Κεκροπία μπορεί να υπάρξει μόνον εκεί, όπου το ΘΝΗΤΟ του μέρος ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ και δεν αποθεώθηκε. Την Κεκροπία την αναζητάς εκεί όπου υπάρχει θρήνος και θάνατος. Δεν την αναζητάς στη Ρώμη, όπου όλοι βολεύονται με εξουσία και μεγαλεία ) αφου ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ο αλεξανδρος, ΝΤΕΝ, "αντιλαμβανοντε" οτι εκει μεσα ειναι Ο ΕΡΕΧΘΕΑς? αυτα δεν τα λεω εγω!! ΤΡΑΙΑΝΟΣ! αυτος απλα με βαζει να "συνθετω" σκεψεις!!να συνδιαζω και να ενωνω στοιχεια! και θα συνεχισουμε αδερφε,να "ανταλασουμε" σκεψεις... ελενη
- σε αλλη εκδοχη του "ΜΥΘΟΥ" η ΡΕΑ 'ΣΥΓΚΟΛΑΕΙ" τα κομματια του ΖΑΓΡΕΑ,και αυτος ξαναγιεννιεται.. ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ,,Ο ΓΙΟς ΤΗΣ ΣΕΜΕΛΗΣ! στο αλογο που τον "ξεπροβοδιζει" ο ψυχοπομπος ερμης ,λοιπον ειναι ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΖΑΓΡΕΑΣ ο γιος της ΣΕΜΕΛΗΣ. εξ αλλου η φιγουρα στο αλογο ειναι του διονυσου! αυτα "σενεδεσε" το μικρο μυαλο μου. ελενη