Κρατάτε γερά !


Σε όσους απέμειναν όρθιοι: Καρτερία και Ευψυχία !

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Παίκτες και κινήσεις στην σκακιέρα της Μέσης Ανατολής


Η Συρία γίνεται σήμερα το πιο επικίνδυνο σημείο ανάφλεξης στον πλανήτηΗ ένταση και οι φόβοι για έναν μεγαλύτερο Πόλεμο αυξάνονται σταθερά από την ώρα που η Ρωσσία εξαπέλυσε μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του ISIS και των άλλων τζιχαντιστικών ομάδων στο συριακό έδαφος, ενισχύοντας την παρουσία της στην ήδη ασταθή περιοχή.
Ο συριακός πόλεμος ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια σχεδόν από τις ΗΠΑ, την Γαλλία, την Βρετανία και την Σαουδική Αραβία με στόχο την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης που έχει την υποστήριξη των Ιρανών και των Ρώσσων.Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής: 250.000 νεκροί, 9,5 εκατομ. πρόσφυγες, οι περισσότεροι με κατεύθυνση την Ευρώπη και την Συρία κατακερματισμένη.
Ακόμα και τώρα, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των ρωσσικών επιχειρήσεων, ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε τα σαΐνια των φιλοπόλεμων think-tanks της Ουάσιγκτων έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν τις εξελίξεις, πολύ περισσότερο να χαράξουν στρατηγική.
Ενόσω η διακυβέρνηση Ομπάμα φαίνεται γυμνή, αναζητώντας μανιωδώς μια απάντηση, οι πύρινες φλόγες που στέλνει ο Πούτιν από τον ουρανό πάνω στα ψυχανώμαλα κεφάλια των κουκκουλοφόρων, αποκεφαλιστών και στις υπόλοιπες οχιές που συνιστούν τον ISIS, φέρνουν, εκτός των άλλων, την ανάδυση ενός νέου γεωπολιτικού, ανατολικού ορίζοντα στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή είναι η αυγή μιας νέας εποχής, η εικόνα της οποίας είναι ακόμα θολή, σίγουρα όμως η εποχή της Αραβικής Άνοιξης, η αποσύνθεση διαφόρων καθεστώτων, καθώς και η εισροή διαφόρων οργανώσεων στο κενό που επακολούθησε έχουν φτάσει στο τέλος τους. Οι ρωσσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, η πρόσφατη ιρανο-ρωσσική συμφωνία για πώληση όπλων, η ιρανο-αμερικανική προσέγγιση και ο συντονισμός μεταξύ Τεχεράνης, Μόσχας, Δαμασκού και Βαγδάτης στον πόλεμο εναντίον του ISIS, όλα προαναγγέλλουν μια μείζονα αλλαγή στην Μέση Ανατολή.
Η Ρωσία και το Ιράν άδραξαν την ευκαιρία και προσπαθούν, μέσω των κοινών προσπαθειών τους, να...

Η συνέχεια  εδώ