Κρατάτε γερά !


Σε όσους απέμειναν όρθιοι: Καρτερία και Ευψυχία !

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Τέλειοι γνώστες τής αστρονομίας οι αρχαίοι Έλληνες

H ανακάλυψη τού αστεροειδούς Δήμητρα, ανακοινώθηκε ανεπίσημα -σε επιστολή- στις 24/01/1801, αλλά φυσικά ο αστεροειδής είχε παρατηρηθεί λιγάκι πιό πριν. Καί λίγους μήνες μετά, την ίδια χρονιά, βλέπουμε τον Έλγιν (ή, έστω, τα συνεργεία του – δεν θυμάμαι καλά) γιά πρώτη φορά στην Αθήνα!
Άσχετα μεταξύ τους τα δύο γεγονότα; Παρά το ότι τωι καιρώι εκείνωι ένα ταξίδι απαιτούσε αρκετή προετοιμασία, δεν θα τό ‘λεγα. Δηλαδή, μπορεί ο Έλγιν να είχε ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες του ταξιδιού του, όμως η ανακάλυψη της Δήμητρας τον έκανε να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Γιατί;
Μά, διότι επιβεβαιωνόντουσαν οι απόκρυφες παραδόσεις που ήξερε, ότι πράγματι υπήρχε πλανήτης σ’ εκείνη την τροχιά καί πράγματι αυτός ήταν ο Φαέθων της Ελληνικής Μυθολογίας! Καί πράγματι αντιστοιχούσε στην τέρμα δεξιά καί πίσω Καρυάτιδα. (Έ, δεν ήταν η πρώτη φορά το 1801, που οι ξένοι «περιηγητές» μετά το 1453 έβλεπαν ή ζωγράφιζαν την Ακρόπολη!) Διότι αλλοιώς δεν έβγαινε η αντιστοιχία 5 εσωτέρων πλανητών -τεσσάρων συν τον Ήφαιστο, που δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί- καί έξι Καρυατίδων.
Ως αποτέλεσμα, ο Έλγιν, εκτελώντας τελετουργική μαγεία, έβαλε τους εργάτες του καί πριόνισαν το κεφάλι της Καρυάτιδας του Φαέθωνα.
Δυστυχώς, στο σημερινό έκτρωμα που ονομάζεται «Νέο Μουσείο Ακρόπολης», η πινακίδα πληροφορεί τον επισκέπτη ότι...

Περισσότερα, εδώ.