ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Το μυθολογικό τέρας "Γρυψ", με κεφάλι αετού και σώμα λιονταριού, κρατώντας διπλό πέλεκυ. Συμβολίζει την άγρυπνη φρούρηση και ταχύτητα δράσης (αετήσιο βλέμμα - ευέλικτες πτέρυγες) αλλά και τη δύναμη και αποφασιστικότητα (δυνατό σώμα λιονταριού - διπλός πέλεκυς).
ΡΗΤΟ: "ΚΑΙ ΟΥΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΣ" (Και ο αριθμός αυτός είναι αρκετός)
"Ειπόντος δε τίνος "ώ Λεωνίδα, προς πολλούς μετ' ολίγων διακινδυνεύσων ούτω πάρει"; "ει μεν οιεσθέ με", έφη, "τω πλήθει, ουδέ η πάσα Ελλάς αρκεί· βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν· ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός'".
Πλουτάρχου Αποφθέγματα Λακωνικά
Λεωνίδου του Αναξανδρίδου, 8.
Λεωνίδου του Αναξανδρίδου, 8.
"Όταν κάποιος του είπε: ''Λεωνίδα, έτσι (με τόσους λίγους) πηγαίνεις να διακινδυνεύσεις εναντίον τόσων πολλών;'' (Ο Λεωνίδας) απάντησε ''και όλη η Ελλάδα δεν αρκεί, γιατί ολόκληρη δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος του πλήθους εκείνων, εάν όμως (πρόκειται να πολεμήσω) με ανδρεία, τότε και ο αριθμός αυτός είναι αρκετός'".
Πηγή: www.army.gr
Ψάξε την αιτία και αφαίρεσέ την
Όταν η ψυχή προδώση τον εαυτό της και χάση την μακαρία και πολυπόθητη θέρμη πού είχε στην αρχή, ας ερευνήση επιμελώς να εξακριβώση από ποια αιτία την εστερήθηκε, και εναντίον αυτής της αιτίας ας αναλάβη όλο τον πόλεμο και τον ζήλο της. Διότι δεν υπάρχει άλλη θύρα από την οποία να επιστρέψη η θέρμη, παρά μόνο αυτή από την οποία έφυγε.
Κλίμαξ Αγίου Ιωάννου Σιναΐτου