Κρατάτε γερά !


Σε όσους απέμειναν όρθιοι: Καρτερία και Ευψυχία !

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ. ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΕΒΕΙ ΜΕΝ Η ΠΙΕΣΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΣΟΦΟΤΕΡΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΠΡΟΩΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΣΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ.  

Ζήτησα επανειλημμένα από τον κ. Κώστα Μαυρίδη, Ευρωβουλευτή και Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος ΔΗΚΟ,  να αποσύρει τον χαρακτηρισμό του ‘’αναξιοπρεπή’’ που μου απέδωσε, εξ αφορμής κριτικής που άσκησα στο κόμμα του και στον Πρόεδρο του Νικόλα Παπαδόπουλο, αλλά δυστυχώς αρνήθηκε να το πράξει. Βλέπετε, η δύναμη της εξουσίας και η αλαζονεία που απορρέει από αυτή καλά κρατεί, ακόμη και σε νέους πολιτικούς, από τους οποίους υποτίθεται αναμέναμε να φέρουν ένα νέο ήθος στην πολιτική ζωή της Κύπρου.

Τόσο ο κ. Μαυρίδης όσο και ο Πρόεδρος του κόμματος του Νικόλας Παπαδόπουλος, δεν σχολίασαν ούτε και διέψευσαν τα όσα απίστευτα ανέφερα για το κόμμα τους στο πρόσφατο άρθρο μου με τίτλο ΔΗΚΟ ‘’ Η ΠΟΡΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ’’ γιατί όσα ανέφερα δυστυχώς είναι σκληρές αλήθειες, άγνωστες στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Αντί όποιου σχολιασμού και διάψευσης, τόσο ο κ. Μαυρίδης όσο και άλλα στελέχη του ΔΗΚΟ, κατέφυγαν, προφανώς υποκινούμενοι από τον Πρόεδρο τους, σε χαρακτηρισμούς στο άτομο μου. Το κόμμα του κ. Μαυρίδη συνεργαζόμενο τις τελευταίες δεκαετίες με τα άλλα αμαρτωλά κόμματα εξουσίας ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, πηδώντας από τα δεξιά στα αριστερά και τανάπαλιν, σαν μια σύγχρονη ‘’ΠΟΡΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ’’, οδήγησαν την Κύπρο στην πτώχευση και ένα βήμα πριν την τουρκοποίηση. Μας τα πήραν όλα τα τρία κόμματα εξουσίας και τα στελέχη τους, και το μόνο που μας απέμεινε πλέον να υπερασπιστούμε σαν απλοί πολίτες, είναι την αξιοπρέπεια.

Θα σας αποκαλύψω πιο κάτω άγνωστες για σας πτυχές του πολιτικού βίου και των πρακτικών του κυρίου Μαυρίδη, και εσείς θα κρίνετε από όσα θα σας περιγράφω, ποίος είναι αξιοπρεπής και ποίος αναξιοπρεπής. Η αντικειμενική κριτική που ασκώ για χρόνια τώρα σε όσους έχουν καταστρέψει την Κύπρο, συνεπάγεται για μένα, μεγάλο προσωπικό κόστος, απειλές και κανένα προσωπικό όφελος. Σε αντίθεση με εμένα ο κ. Μαυρίδης, που δεν ανέχεται την κριτική των πολιτών, αποκομίζει σημαντικά οφέλη από την πολιτική, μετερχόμενος ενίοτε μάλιστα αθέμιτων πολιτικών και όχι μόνον πρακτικών:

Σας μεταφέρω ποιο κάτω αυτούσιο εμαιλ που μου έστειλε ο κ. Μαυρίδης για να αντιληφθείτε καλύτερα την ποιότητα του ανθρώπου και πολιτικού Κώστα Μαυρίδη και ακολούθως θα σας αναφέρω άλλες λεπτομέρειες για αυτόν από τότε που τον γνώρισα μέχρι σήμερα:

<< mavrides@ucy.ac.cy [mailto:mavrides@ucy.ac.cy]
Sent: Saturday, December 12, 2015 7:43 PM
To: Omiros Alexandrou
Subject: Re: Τί τρέχει με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη;

Για δική σου ενημέρωση και αξιοποίηση
Αγαπητέ Όμηρε,
σου μεταφέρω μια πληροφορία σχετικά με την συμπεριφορά του ΠτΔ, στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Ολάντ. Ο  δικός μας (εννοεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη) ήταν στρακόττον στο μεθύσι και έλεγε ανοησίες. Μάλιστα τα παραπατήματα του καταγράφηκαν σε κάμερες τις οποίες όμως ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος με διάφορα επιχειρήματα, από πιέσεις και κολακείες μέχρι επίκληση .... εθνικών συμφερόντων, κατάφερε να μην προβληθούν.>>>

Η ενέργεια του Κώστα Μαυρίδη, να μου στείλει το πιο πάνω εμαιλ, αναδεικνύει δύο σημαντικότατα θέματα που αφορούν την πολιτική ζωή και τους πολιτικούς στην Κύπρο και  έχουν να κάνουν είτε το θέλουμε είτε όχι με την επιβίωση αυτού του τόπου:

1ον Σε μια μικρή και ανίσχυρη χώρα όπως είναι η Κύπρος, που αντιμετωπίζει θανάσιμους κινδύνους, η ενότητα Λαού και πολιτικών δυνάμεων και η ομόνοια και συνεργασία μεταξύ των πολιτικών και των κομμάτων τους θα έπρεπε να είναι μονόδρομος. Αντί αυτού όμως δυστυχώς οι πολιτικοί σφάζονται και υποσκάπτονταιμεταξύ τους για την εξουσία και για να την διατηρήσουν, κατακλεύουν, αδικούν και δεν σέβονται τους πολίτες.

2ον Τα προσωπικά προβλήματα και προβλήματα υγείας των πολιτικών θα πρέπει να είναι γνωστά στο εκλογικό σώμα προτού αυτό κληθεί να εκλέξει τον νέο ηγέτη του, ο οποίος θα χειρισθεί το μέλλον του. Αυτά τα ανέφερα επανειλημμένως σε προηγούμενα άρθρα μου, τόσο για τον Δημήτρη Χριστόφια όσο και για τον Νίκο Αναστασιάδη, μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση τους να διεκδικήσουν το υπέρτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Επί τούτου, το πιο κάτω απόσπασμα του βιβλίου του πρώην υπουργού εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Όουεν, με τίτλο ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΗΓΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ είναι αρκούντως διαφωτιστικό.

<<Οι πολίτες πιστεύουν ότι οι πολιτικοί που εκλέγουν για να τους εκπροσωπούν και να τους κυβερνούν είναι καλοί ή κακοί, αριστεροί ή δεξιοί, υστερόβουλοι ή ειλικρινείς. Σίγουρα όμως έχουν ως δεδομένο ότι είναι επαρκώς υγιείς, σωματικά και ψυχικά. Όμως, τα παραδείγματα πολιτικών που ήταν βαριά άρρωστοι κατά τη διάρκεια της θητείας τους στις ανώτατες θέσεις των μεγαλύτερων κρατών του πλανήτη περισσεύουν. Επιτρέπεται κάποιος με σοβαρό πρόβλημα να παραμένει σε μια σημαντική διοικητική θέση; Θα άλλαζε η ψήφος των πολιτών αν ήξεραν ότι ο τάδε πολιτικός είναι βαριά άρρωστος ή ψυχικά ασθενής; Πόσο έχουν επηρεάσει οι ασθένειες των πολιτικών την εξέλιξη του πολυτάραχου 20ου αιώνα; Στα σημαντικά αυτά ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει το βιβλίο «Ασθενείς Ηγέτες Στην Εξουσία» του Ντέιβιντ Όουεν. Ιατρός (νευρολόγος) και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας επί Τζείμς Κάλαχαν, αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και μέλος της Βουλής των Λόρδων, ο συγγραφέας εξετάζει την υγεία κορυφαίων πολιτικών από το 1901 ως το 2007. Για να βγάλει το εκάστοτε συμπέρασμά του, ο Όουεν κάνει ανάλυση της ιστορικής περιόδου και των ιδιαίτερων συνθηκών διάσημων επεισοδίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρουσιάζει και πρωτότυπο υλικό έρευνας, ενώ παραπέμπει σε εκτενή βιβλιογραφία. Το βιβλίο στηλιτεύει την στάση και των ιατρών των πολιτικών, οι οποίοι λειτουργούν συχνά εις όφελος της προσωπικότητας του ασθενούς, αλλά εις βάρος των πολιτών του κράτους του. Κλείνει με προτροπή για λιγότερη μυστικοπάθεια εκ μέρους των πολιτικών που θα ωφελήσει την πραγματική δημοκρατία.>> 

Εν προκειμένω ο Κώστας Μαυρίδης ενώ γνώριζε, τόσο το πρόβλημα του θείου του Δημήτρη Χριστόφια (καθημερινή λήψη ψηλής δόσης κορτιζόνης λόγω επέμβασης αφαίρεσης νεφρού, πολλές φορές επιφέρει παραλογισμό και απώλεια ελέγχου σύμφωνα με άποψη ιατρών), όσο και του Νίκου Αναστασιάδη ( εθισμός στο αλκοόλ) προτού αυτοί διεκδικήσουν εξουσία, δεν έκανε τίποτα να ενημερώσει τους πολίτες, γιατί αυτό προφανώς θα σήμαινε για αυτόν τερματισμό των όποιων φιλοδοξιών του να συνυπάρξει με το σύστημα.  Όταν όμως εξασφάλισε την καρέκλα του Ευρωβουλευτή, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει κάποιους πολίτες που τολμούν, εν προκειμένω εμένα, αλλά και από πληροφορίες που έχω, και κάποιους άλλους , για να πλήξει πολιτικούς του αντιπάλους και έμμεσα να καρπωθεί ο ίδιος και το κόμμα του πολιτικό όφελος. Γιατί αν ο κ. Μαυρίδης ήθελε πραγματικά να προστατεύσει την πατρίδα του, θα έπρεπε να αναδείκνυε τα προβλήματα υγείας των Χριστόφια, Αναστασιάδη  προεκλογικά. Εν ολίγοις ο κύριος Μαυρίδης ακολούθησε τις μεθόδους του παλαιοκομματικού κατεστημένου, και πιο συγκεκριμένα του Τάσου Παπαδόπουλου, που δημοσίευσε την συνταγή ψυχοφαρμάκων του Σπύρου Κυπριανού στην εφημερίδα ‘’Ο Κήρυκας’’ που τότε εξέδιδε για να πλήξει τον Σπύρο και να καρπωθεί ο ίδιος πολιτικά οφέλη.

Θα μου κάποιος, μα γιατί κατακρίνεις το κ. Μαυρίδη αφού και εσύ αναφέρεσαι για χρόνια τώρα στα προβλήματα υγείας των Προέδρων της ΚΔ; Απαντώ, Άλλο ο πολίτης που χωρίς να έχει πολιτικές φιλοδοξίες και όφελος, παίρνει προσωπικό κόστος για να ενημερώσει τους πολίτες για τους κινδύνους που διατρέχουν, και άλλο ένας πολιτικός που απολαμβάνει τα οφέλη της πολιτικής, και που σαν πολίτης ποτέ δεν το έκανε, και το κάνει τώρα που έχει εξουσία για να πλήξει πολιτικούς του αντιπάλους. Που πάει η συναδελφική αλληλεγγύη και η ενότητα πολιτικών δυνάμεων για να προστατεύσουν από κοινού την πατρίδα τους και τον λαό της; Ενδεικτική της κατάντιας των πολιτικών μας είναι η ομολογία κάποιου πολίτη που μεταξύ άλλων είχε προσκληθεί σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες για να γνωρίσει από κοντά τα πολιτικά δρώμενα στην ΕΕ. Μου είπε επί λέξη: ; Φίλε μου Όμηρε, ‘’Οι τούρκοι, που δεν είναι μέλος της Ευρώπης κάνουν φοβερή δουλειά στην Ε.Ε για την χώρα τους, ενώ οι 6 ευρωβουλευτές μας κάνουν τουρισμό και αλληλουποσκάπτονται και σφάζονται μεταξύ τους’’

Ο Κώστας Μαυρίδης εμφανίστηκε στο προσκήνιο περί το 2001, όταν μετά το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου το 1999-2000 διωρίσθει, με την βοήθεια και του θείου του Δημήτρη Χριστόφια, ως ένας εκ των 2 ερευνόντων λειτουργών, για να διεξάγει έρευνα, για λογαριασμό της τότε Βουλής, σε ότι αφορά τα αίτια που οδήγησαν στην απάτη του ΧΑΚ. Προσωπικά τον γνώρισα όταν μας κάλεσε σε μια συγκέντρωση σε ξενοδοχείο της  Λεμεσού για να μας ενημερώσει δήθεν για την έρευνα που έκανε για το ΧΑΚ. Όταν τελείωσε το show του, ενώπιον αρκετών πονεμένων ψυχών, θυμάτων του ΧΑΚ, μας αποκάλυψε και ‘’το δια ταύτα’’ ‘’Όποιος ενδιαφέρεται να τον βοηθήσω στην προσωπική του δικαστική διαμάχη εναντίων των τραπεζών για τα παράνομα επενδυτικά δάνεια του ΧΑΚ θα πρέπει να με πληρώσει Α η Β ποσό’’. Εν ολίγοις, ο κ. Μαυρίδης την δημοσιότητα και εμπειρία που απεκόμισε από την έρευνα που έκανε, με τις πλάτες της εξουσίας, ήθελε να την μετουσιώσει σε χρήμα.

Ο Κώστας Μαυρίδης διετέλεσε αν δεν κάνω λάθος για 8 περίπου χρόνια μέχρι το 2004 και Λέκτωρας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εκεί είχε αρκετές προστριβές και ίντριγκες με διάφορους συναδέλφους του. Μάλιστα δεν δίστασε, όταν εγώ εκθίασα την στάση κάποιου καθηγητή του Πανεπιστημίου, να μου γράψει μακροσκελές εμαιλ με ένα σωρό κατηγορίες και απαξιωτικά λόγια για αυτόν, ο οποίος ήταν εσωκοματικός του αντίπαλος στο ΔΗΚΟ. Ο κ. Μαυρίδης δεν προήχθει ποτέ σε καθηγητή Πανεπιστημίου, και έμεινε 3 βαθμίδες πίσω σαν Λέκτωρας, γιατί ασχολείτο με την πολιτική αντί να κάνει έρευνα και δημοσιεύσεις που θα τον βοηθούσαν να προαχθεί στην θέση του καθηγητού.

Και αφού δεν είχε πλέον μέλλον σαν ακαδημαϊκός, ο κ. Μαυρίδης αποφάσισε να αποχωρήσει και να αναζητήσει άλλους χώρους που θα τον βοηθούσαν να ασχοληθεί με την πολιτική. Σαν γνήσιο τέκνο και στέλεχος της ‘’Εν Πολλές Αμαρτίες Περιπεσούσας Γυνής’’, (Το ‘’Πόρνη της Πολιτικής’’ ο κύριος Μαυρίδης το θεώρησε χυδαίο για να παρακάμψει την ουσία της κριτικής μου), έπρεπε να βολευτεί κάπου στο δημόσιο, ‘’ Τη  συτζιά του Μαύρου’’ δηλαδή, όπως τα πλείστα Δηκοιικά  παιδιά,  τα παιδιά του Κόμματος των ‘’Αρχών και Αξιών’’ είπαμε. Επί διακυβέρνησης Τάσου και θείου Χριστόφια, Προέδρου τότε της Βουλής, αρχικά τον προσέλαβαν ‘’επί συμβάσει’’ στο ‘’Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας’’. Κατόπιν βρήκαν τρόπο και προκύρηξαν θέση με κλίμακα Α8 και τον μονιμοποίησαν, επιλέγοντας τον μεταξύ 3000 περίπου υποψηφίων.  Στο διάστημα αυτό ο ίδιος απέκρυβε επιμελώς ότι ήταν υπάλληλος του δημοσίου για να μπορεί να έχει και εισόδημα σαν Λέκτωρας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και να ασχολείται και με την πολιτική. Για 10 περίπου χρόνια ο κ. Μαυρίδης στην θέση αυτή δεν είχε συγκεκριμένα καθήκοντα. Απλά μάζευε κάποιες εκθέσεις λειτουργών του τμήματος αυτού και τις υπέβαλλε στο τέλος του χρόνου στην τότε υπουργό Σωτηρούλλα, την εκλεκτή του θείου του Χριστόφια.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρω  ότι στα 10 περίπου χρόνια που διετέλεσε υπάλληλος του δημοσίου, ελάχιστα πρόσφερε στην υπηρεσία του παρά τον παχουλό του μισθό, γιατί είχε πάντα κατά νουν πώς θα εκλεγεί βουλευτής και να απολαύσει τα οφέλη της εξουσίας.  Στο διάστημα αυτό διεκδίκησε εκλογή του ως Βουλευτού αλλά απέτυχε. Στις τελευταίες όμως ευρωεκλογές του 2014, κατάφερε, με τις πλάτες και το χρήμα του Νικόλα Παπαδόπουλου να εκλεγεί Ευρωβουλευτής. Σημαντική λεπτομέρεια που θα πρέπει να αναφερθεί, είναι ότι στο διάστημα που ήταν υπάλληλος του δημοσίου 2004-2014, με τις πλάτες των προϊσταμένων του, μετέτρεπε το γραφείο του σε εκλογικό επιτελείο, δεχόμενος σχεδόν καθημερινά επισκέπτες, όταν δε δεν είχε επισκέπτες, το έσκαγε από την υπηρεσία του και πήγαινε στα γραφεία του κόμματος του, του ΔΗΚΟ, που ‘’όλως τυχαίως’’ βρίσκοντο στο διπλανό κτήριο από το κτήριο που στεγάζετο η υπηρεσία του.

Ο Κώστας ο Μαυρίδης εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά κάποια πουλημένα και υποταγμένα στον ζάπλουτο πρόεδρο του Νικόλα Παπαδόπουλο media για να παρουσιάσει ένα  προφίλ που κατά την γνώμη μου δεν διαθέτει και είναι εντελώς άσχετο με τον πραγματικό του χαρακτήρα. Όπως και τον Νικόλα Παπαδόπουλο, τον φιλοξενούν καθημερινά όλα τα media για να παρουσιάσει την βιτρίνα, του μαχητικού για τα συμφέροντα της Κύπρου πολιτικού, και έτσι δεν του μένει χρόνος για τα ουσιαστικά πράγματα που συνήθως ο γνήσια σωστός πολιτικός κτίζει πίσω από την βιτρίνα. Σε κάποια φάση στο παρελθόν μου είχε πει ότι ο ίδιος είναι νέος και καθαρός πολιτικός και δεν έχει σχέση με αυτούς που εγώ κατηγορούσα σαν διεφθαρμένους. Του απάντησα ότι σαν νέος πολιτικός θα πρέπει να συγκρουστεί με τους διεφθαρμένους συναδέλφους του πολιτικούς και να φέρει έναν νέο ήθος στην πολιτική, και αφού ο ίδιος δεν το κάνει είναι συνυπεύθυνος.

Κώστα Μαυρίδη δεν έχω τίποτε προσωπικό μαζί σου, απλά συμβουλές προσπάθησα κατά καιρούς να σου δώσω, αλλά όπως φαίνεται με την εκλογή σου καβάλησες και εσύ το καλάμι, και αντί να ακούς έναν, ανιδιοτελή και αγωνιστή πολίτη, όπως εσύ γραπτώς με απεκάλεσε στο παρελθόν, του ζήτησες  να σε διαγράψει από την λίστα των αναγνωστών του και τον απεκάλεσε και από πάνω αναξιοπρεπή γιατί άσκησε κριτική στο Κόμμα σου. Πραγματικά λυπάμαι αγαπητέ Κώστα που με ανάγκασες να ασχοληθώ μαζί σου. Βλέπεις ο εγωισμός και η αλαζονεία σου δεν σου επέτρεψαν να φερθείς σεμνά και να αποσύρεις τον χαρακτηρισμό του ‘’αναξιοπρεπή’’ στον Πρώην Αγωνιστή και Ανιδιοτελή  Όμηρο Αλεξάνδρου.

Όμηρος Αλεξάνδρου