Κρατάτε γερά !


Σε όσους απέμειναν όρθιοι: Καρτερία και Ευψυχία !

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Όλα τά 'χε η Κύπρος, το Embraer EMB-135 τής Ψωροκώσταινας τής έλειπε...


Ένα Embraer δώρο στην Κύπρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης μαζί ανακοίνωσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δωρίζει στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα αεροσκάφος για την μεταφορά των μελών της κυπριακής κυβέρνησης. Πρόκειται για το ένα από τέσσερα συνολικά VIP αεροσκάφη που έχει η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα, το αρχαιότερο, ένα δικινητήριο Embraer EMB-135LR (32 θέσεων με τετραμελές πλήρωμα), το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του οποίου θα αναλάβει η Λευκωσία.

Οι περιπέτειες ενός VIP Jet

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν είχε ποτέ VIP αεροσκάφος και είχαν σημειωθεί κατά καιρούς διάφορες περιπέτειες με επιχειρηματίες ή με Σαουδάραβα μεγιστάνα να παραχωρούν τα ιδιωτικά τους τζετ. Οι Κύπριοι πολιτικοί πολλές φορές ήταν αναγκασμένοι να ταξιδεύουν με αεροπλάνα της γραμμής για να μετάσχουν σε διασκέψεις, συνόδους, επισκέψεις. Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσω και τούτα: Δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που τα πολιτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με τον Πρωθυπουργό μετέφερε και τον Κύπριο Πρόεδρο σε διασκέψεις κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμα το συγκεκριμένο αεροσκάφος θέλησε να το πωλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν κυβέρνηση αλλά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να αλλάξουν τα πλάνα και ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώνει πως θα το χρησιμοποιούσε για αερομεταφορές ασθενών ή για εκπαίδευση πιλότων. Τίποτα όμως απ΄όλα αυτά δεν έγινε. Επίσης το συγκεκριμένο αεροσκάφος η ελληνική κυβέρνηση το προμηθεύτηκε δωρεάν ως αντιστάθμισμα (offset) για την αγορά (επί εποχής Τσοχατζόπουλου) του ιπτάμενου ραντάρ από την Σουηδία τοποθετημένο σε βραζιλιάνικο όμως αεροσκάφος, τύπου Embraer.

Η Κύπρος ευχαριστεί

«Θέλω να σε ευχαριστήσω για τη γενναιόδωρη δωρεά που αφορά κάτι που έλειπε από την Κυπριακή Δημοκρατία και συμβάλλει στις μετακινήσεις του Προέδρου και των Υπουργών: την παραχώρηση, δωρεάν, ενός πολιτικού αεροσκάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όπως επίσης και χαίρομαι γιατί γίνεται σε μία στιγμή που βρίσκομαι προς το τέλος της θητείας μου, έτσι ώστε ουδείς να μου αποδίδει είτε σε εμένα, είτε σε εσάς- με μια δωρεά προς την Κυπριακή Δημοκρατία- άλλα κίνητρα» είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ανταπόδοση για την κυπριακή προσφορά στο Μάτι

Και ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Θέλω να τονίσω και για το ζήτημα της δωρεάς που κάνει η πατρίδα μας, πως είναι μια μικρή ανταπόδοση στη μεγάλη δωρεά την οποία κάνατε για να κλείσουμε τις πληγές από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι».

Η απόλυτη ενδυματολογική… ταύτιση Ελλάδας Κύπρου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν συνάντησε τον Πρόεδρο της Κύπρου, στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρωί της Παρασκευής δεν άφησε ασχολίαστη την ενδυματολογική ταύτιση με τον Νίκο Αναστασιάδη: «Δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι ο απόλυτος συντονισμός μας σήμερα αποτυπώνεται και με την απόλυτη ενδυματολογική μας ευθυγράμμιση. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν ήταν προσχεδιασμένο…», είπε.

Τι να πη κανείς, τά'παν όλα μόνοι τους...