Κρατάτε γερά !


Σε όσους απέμειναν όρθιοι: Καρτερία και Ευψυχία !

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Κάτι ρωτάει ο Χατζηγώγος, το Αδωνάϊ, εδώ πέρα... αλλά τού διέφυγε (;) το εξής, κολοσσιαίου ενδιαφέροντος: ΓΙΑΤΙ Η ΤΑΙΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 72 ΛΕΠΤΩΝ, οέο;

 Δέχεται ο Άδωνις την Ερασμιακή Προφορά;

Πρίν λίγες ημέρες, η «Ελληνική Αγωγή» του Αδώνιδος Γεωργιάδου και ο ίδιος ο Άδωνις από το Twitter μάς ενημέρωσαν (εδώ ) ότι γυρίστηκε η πρώτη ταινία εξ ολοκλήρου στα αρχαία ελληνικά. Έχει τίτλο «Οι Βάτραχοι», είναι δημιούργημα των αποφοίτων του Καθολικού Πανεπιστημίου του Leuven στο Βέλγιο και συνδυάζει αποσπάσματα από τους «Βατράχους» του Αριστοφάνους, την «Άλκηστι» του Ευριπίδη, το «Συμπόσιον» του Πλάτωνος και την «Βατραχομυομαχία». Δυστυχώς, όλη η  72 λεπτών ταινία (δείτε την εδώ στο YouTube) είναι γυρισμένη με Ερασμιακή Προφορά και εμείς οι Ρωμιοί δεν καταλαβαίνουμε λέξη!..

Προς τιμήν τους, ο Άδωνις και η «Ελληνική Αγωγή» έφτιαξαν μια ντουμπλαρισμένη κόπια της ταινίας (δείτε την εδώ ) με κανονική νεοελληνική προφορά, βάζοντας από κάτω αρχαιοελληνικούς υποτίτλους και την νεοελληνική μετάφραση. Ωστόσο, τόσο η «Ελληνική Αγωγή» όσο και ο Άδωνις αρνούνται να μάς ξεκαθαρίσουν ποιά προφορά είναι η σωστή: Η Ερασμιακή των Βέλγων φοιτητών – ηθοποιών ή η ρωμέικη δική μας;

Αδυνατώ να φανταστώ ότι ο φίλος μου ο Άδωνις έκανε άλλη μία μεγαλοπρεπέστατη κωλοτούμπα και εξισώνει την Ερασμιακή Προφορά με την Ρωμέικη. Εγώ ο ίδιος τον θυμάμαι μεταξύ 2004 - 2017 να βγαίνει σε δεκάδες τηλεοπτικές εκπομπές μαζί με την μακαρίτισσα Διευθύντρια της «Ελληνικής Αγωγής» Άννα Τζιροπούλου – Ευσταθίου και να μάς εξηγεί πόσο απατεώνας ήταν ο Έρασμος και πόσο μετάνιωσε στο τέλος της ζωής του που κατασκεύασε την (μηδέποτε ομιληθείσα από τους Αρχαίους Έλληνες) Ερασμιακή Προφορά, ζητώντας ταπεινά συγγνώμη!

Αδυνατώ να πιστέψω ότι η Δήλωση Μετανοίας προς τους πανίσχυρους Οβρηούς και αποκηρύξεως του Αντισημιτικού του παρελθόντος, που έκανε ο Άδωνις τον Γενάρη του 2017 με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί εν ριπή οφθαλμού η πολιτική του καριέρα, περιλαμβάνει και την υιοθέτηση ως ορθής της κατάπτυστης και ανιστόρητης Ερασμιακής Προφοράς.