Κρατάτε γερά !


Σε όσους απέμειναν όρθιοι: Καρτερία και Ευψυχία !

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Τι, μόνον με κοβάλτιο, τιτάνιο ή ταντάλιο... «θα τη βγάλουν»; Με τα ΣΠΑΝΙΩΤΑΤΑ όσμιο και κόκκινο υδράργυρο να δείτε τι «πάρτυ» έχουν να κάνουν αυτοί οι δύο !


Καθόλου τυχαία δεν ήταν η επίσκεψη των Κινέζων επενδυτών αλλά και κυβερνητικών στελεχών, που έγινε πριν λίγο καιρό στην Αθήνα. Ένα τεράστιο μέρος των παγκοσμίων αποθεμάτων σπάνιων μετάλλων βρίσκεται στην Κίνα, όπου έχουν ήδη ανεπτυγμένη τεχνογνωσία πάνω στην έρευνα και την εξόρυξη μετάλλων.
Οι συνάντηση είχε γίνει με στόχο αρχικά την ανταλλαγή αυτής της τεχνογνωσίας, και μελλοντικά για επενδύσεις των Κινέζων στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων των σπάνιων μετάλλων.
Η Ελλάδα είναι μία από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες με σπάνια μεταλλευτικά κοιτάσματα. Όπως λοιπόν είναι φυσικό, η χώρα μας τραβάει τα βλέμματα υποψηφίων "επενδυτών", όπως συνέβη με τους Κινέζους. Ειδικά η Κίνα έχει ένα παραπάνω λόγο για να επενδύσει στη χώρα μας, η οποία αποτελεί σταυροδρόμι δικτύωσης με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επιπλέον, λόγω της συνεχούς αυξανόμενης ζήτησης, αλλά και της περιορισμένης διακίνησης τους η Ε.Ε. έχει συμπεριλάβει αυτά τα πολύτιμα στοιχεία που έχει η χώρα, στην ομάδα των 14 κρίσιμων ορυκτών, με βιομηχανικές ανάγκες που αδυνατεί να καλύψει σήμερα ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρώπης.
Τα μέταλλα αυτά είναι...

Η συνέχεια εδώ
 

----------------------

Όσμιο

Το χημικό στοιχείο όσμιο (osmium) είναι μέταλλο με ατομικό αριθμό 76 και σχετική ατομική μάζα 190,23. Το χημικό του σύμβολο είναι "Os". Ανήκει στην ομάδα 8, στην περίοδο 6 και στο d-block του περιοδικού πίνακα, στην ομάδα της 3ης κύριας σειράς των στοιχείων μετάπτωσης..

Ανακαλύφθηκε στο Λονδίνο από τον Άγγλο χημικό Τένναντ το 1803 και πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη "οσμή", την οποία αποκτά το μέταλλο επειδή, όταν εκτίθεται στον ατμοσφαιρικό αέρα, επικαλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα οξειδίου, το οποίο έχει χαρακτηριστική μυρωδιά. Το όσμιο θεωρείται ευγενές μέταλλο μαζί με το ρουθήνιο, το ρόδιο, το ιρίδιο, τον άργυρο, το παλλάδιο, το λευκόχρυσο και το χρυσό. Για τις συναλλαγές μετράται με την ουγγιά.

Είναι σπάνιο ασημόχρωμο μέταλλο με πολύ αμυδρή γαλαζωπή απόχρωση και έντονη μεταλλική λάμψη. Έχει θερμοκρασία τήξης 3033 °C (4ο κατά σειρά χημικό στοιχείο με το μεγαλύτερο σημείο τήξης) και θερμοκρασία βρασμού 5012 °C (4ο κατά σειρά χημικό στοιχείο με το μεγαλύτερο σημείο βρασμού). Είναι το μέταλλο με τα υψηλότερα σημεία τήξης και βρασμού και τη χαμηλότερη τάση ατμών από όλα τα μέταλλα της οικογένειας του λευκόχρυσου. Είναι ακόμα το χημικό στοιχείο με τη μεγαλύτερη πυκνότητα από όλα : Ένα κυβικό μέτρο οσμίου έχει μάζα 22.590 κιλά (22,59 τόννοι).

Από άποψη χημικής συμπεριφοράς, ανήκει στην...

Η συνέχεια εδώ κι εδώ.

--------------------------

Πρίν από μερικά χρόνια, στα ορυχεία της Κασσάνδρας στην Χαλκιδική είχε βρεθεί κόκκινος υδράργυρος σε αρκετά μεγάλη ποσότητα, αλλά η κυριότητα και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του δόθηκαν σε μια Γαλλο-Ελβετική εταιρία .


Ο κόκκινος υδράργυρος είναι ένα πολύ σπάνιο υλικό και είναι πιό πολύτιμο από χρυσάφι.


Ο κόκκινος υδράργυρος αναφέρεται και στα περίφημα Ραμαγιάνας, τα ινδικά έπη, σαν καύσιμο κίνησης των ιπτάμενων σκαφών της Αυτοκρατορίας των Ράμα που τα κατασκεύαζαν όπως γράφουν οι Βεδες Έλληνες. .

Βλέπουμε λοιπόν πως η χρήση αυτού του υλικού ορυκτού και οι ιδιότητες του ήταν γνωστές στους Αρχαίους Έλληνες και αυτό από μόνο του προκαλεί απορίες.

Με ποιόν τρόπο μπορούσαν να το βρουν (όντας αρκετά σπάνιο) και να αναλύσουν τις ιδιότητες του; Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Ο κόκκινος υδράργυρος είναι ραδιενεργό ισότοπο του υδραργύρου οπότε θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούσαν την ραδιενέργειά του. Αλλά για να χρησιμοποιήσουν την ραδιενέργεια ως καύσιμο έπρεπε να είχαν πυρηνικούς αντιδραστήρες…!!!!!!!

Ο Τάλως χρησιμοποιούσε μάλλον τον κόκκινο υδράργυρο. Γιατί από μια οπή στην φτέρνα χύθηκε το υγρό που περιείχε. Και ο Κολοσσός της Ρόδου που προστάτευε το λιμάνι του νησιού, ήταν μια προσπάθεια αντιγραφής του Τάλου. Άρα και αυτός θα είχε κόκκινο υδράργυρο;

Ο κόκκινος υδράργυρος είναι υπαρκτός. Ο κ. Κων/νος Παπαστεφάνου, καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, λέει γι αυτόν


Ο κόκκινος υδράργυρος ή άλλως πώς κροτικός ή βροντώδης υδράργυρος Hg (OCN)2 είναι εκρηκτική ύλη. Αντικαταστάθηκε από τον τετρανιτρικό πενταερυθρίτη (ΡΕΤΝ, pentaerythritol tetranitrate) C (CH2ΟΝΟ2)4και τον κυκλωνίτη (RDX, Research Department Explosive) (CH2-Ν-ΝΟ2)3.Μυστηρια πράγματα .
Νομίζω ότι τίποτα δεν ξέρουμε για τους προγόνους μας.