Κρατάτε γερά !


Σε όσους απέμειναν όρθιοι: Καρτερία και Ευψυχία !

Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Μία ειδησάρα, που πέρασε στα πάρα πολύ ψιλά...


Ο μύθος της παντοδύναμης Αμερικής καλά κρατεί και σκεπάζει κάτω από το προστατευτικό πέπλο και την Ευρώπη, επιτρέποντάς της να ασχολείται ήρεμη και απερίσπαστη με τον οικονομικό της σολιψισμό. Όλα αυτά όμως είναι μια μαγική εικόνα. Κι ενώ μπορούν να σκεπάζουν από τα μάτια μας το μέλλον που πλησιάζει, δεν μπορούν να το σταματήσουν. Προειδοποιήσεις, φυσικά, υπάρχουν, αλλά κανείς δεν φαίνεται να δίνει σημασία.
«Στα ψιλά» πέρασε η είδηση ότι η Κίνα διεξήγαγε την πρώτη δοκιμαστική πτήση του πρώτου της επιβατικού αεροσκάφους ευρείας ατράκτου C919. Από γεωοικονομικής άποψης η είδηση είναι συγκλονιστική. Κι αυτό γιατί, αν τα πράγματα εξελιχθούν και σε αυτό τον χώρο όπως σε όλους τους άλλους βιομηχανικούς τομείς που έχει εμπλακεί η κινεζική βιομηχανία, σε είκοσι χρόνια το πολύ η Κίνα θα παράγει τουλάχιστον ισάξια και πολύ φθηνότερα επιβατικά αεροσκάφη από τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους, πράγμα που θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία σε μαρασμό. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη η ευρωπαϊκή βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, της οποίας το πλέγμα των αεροδιαστημικών τεχνολογιών αποτελεί κεντρικό κομμάτι, θα παρακμάσει.

Κι αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς θα πουλάνε τότε οι Ευρωπαίοι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν στο μέλλον. Όχι να αποτελούν κυρίαρχο πόλο ισχύος ούτε να ευημερούν. Απλώς να επιβιώσουν.
Όλα αυτά, ωστόσο, ουδόλως δείχνουν να απασχολούν τις κωμικοτραγικές ευρωπαϊκές ηγεσίες. Άλλωστε, για να υπάρξει κάποια ανησυχία θα έπρεπε να υπήρχε και κάποιος προβληματισμός για το μέλλον.

Περισσότερα, στο περιοδικό «Επίκαιρα» που κυκλοφορεί (αριθμός τεύχους 375).