Κρατάτε γερά !


Σε όσους απέμειναν όρθιοι: Καρτερία και Ευψυχία !

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΚΥΡΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7ης ΙΟΥΛΙΟΥ. Ή ΚΑΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ 0,5%...
===================
ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 26ης ΜΑΪΟΥ 2019 - ΤΟ 27,5% ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ 17-24 ΕΤΩΝ, ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ, ΕΡΙΞΑΝ «ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ» ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ, ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΝΩ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ, ΣΤΟ 21% ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ - ΕΠΙΣΗΣ, ΤΟ 5% ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΨΗΦΙΣΑΝ, ΕΡΙΞΑΝ ΑΚΥΡΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑ - 1 ΣΤΟΥΣ 4 ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ, ΕΠΡΑΞΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ...
ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ 2ας ΙΟΥΝΙΟΥ, ΤΑ ΑΚΥΡΑ / ΛΕΥΚΑ ΑΓΓΙΞΑΝ ΤΟ 8,1% !

Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018

Συλλεκτικό video, με θέμα: «Η διπλή άγνοια και η αλαζονεία της ψυχής»

Διαβάστε κι εδώ

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον κύκλο μαθημάτων: ΠΛΑΤΩΝΟΣ "ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ",
υπό της διδάκτορος κ. ΑΝΝΑΣ Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ.

Τίτλος 30ού μαθήματος:

"Η ΔΙΠΛΗ ΑΓΝΟΙΑ
ΚΑΙ
Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ"

ΚΑΝΤΕ «ΚΛΙΚ» ΕΔΩ


(Λόγος τοῦ Ἀριστοφάνους - Β΄ μέρος :
"Συμπόσιον", στ. 190c-191c),

το οποίο παρεδόθη στις 5 Δεκεμβρίου 2017.
----------------------------------------------------

Συνοπτική παρουσίαση 30ού μαθήματος

Λόγος τοῦ Ἀριστοφάνους - Β΄ μέρος : "Συμπόσιον", στ. 190c-191c

Ο θείος Έρως (όχι ο Αντέρως) σώζει την Ψυχή

Στο δεύτερο μέρος του λόγου του, ο Αριστοφάνης περιγράφει τα πάθη των τριών γενών των ανθρώπων, δηλαδή του άρρενος, του θήλεος και του αρρενοθήλεος.

Πιό συγκεκριμένα, τα πάθη αυτά οφείλονταν στην αλαζονεία που διακατείχε την ψυχή των γενών αυτών, εξαιτίας της υπερβολικής γνώσεως και της συνακόλουθης διπλής αγνοίας τους.
Η διπλή άγνοια οδήγησε τις ψυχές αυτές στην ύβριν, δηλαδή στην επιθυμία να επαναστατήσουν εναντίον των θεών και να τους πάρουν την εξουσία. Ο Ζευς βρήκε ένα τέχνασμα έτσι ώστε ούτε να χαθεί το γένος των ανθρώπων, αλλά ούτε να εξακολουθήσει η αλαζονική συμπεριφορά των τριών αυτών γενών των ψυχών: Τους έκοψε στα δύο και τους κατέστησε πιό αδύναμους.

Η τομή αυτή στα δύο συμβολίζει την στιγμή που, σε ένα συμπαντικό επίπεδο, ο Ζευς ευνουχίζει τον Κρόνο και σηματοδοτεί το πέρασμα από την βασιλεία του Κρόνου σε αυτήν του Διός. Στο επίπεδο των ανθρωπίνων ψυχών, η τομή αυτή συμβολίζει την γένεση του πλήθους των ψυχών, τόσο στον νοητό όσο και στον αισθητό κόσμο. Υπό αυτό το πρίσμα, η τομή αυτή στα δύο, συμβολίζει το πέρασμα από την αθανασία των ψυχών στην θνητότητα καθώς και το πέρασμα από την αυτοκίνηση των άσαρκων ψυχών, που ζουν στον νοητό κόσμο, στην ετεροκίνηση των ένσαρκων ψυχών, που ζουν στον αισθητό κόσμο.
Η στιγμή της τομής συμβολίζει, επίσης, την γένεση της “πενίας” εντός της ψυχής, η οποία, έκτοτε ζητά και επιθυμεί την ένωση με το άλλο της μισό. Σε αυτό το σημείο κορυφώνεται ο λόγος του Αριστοφάνους, εφόσον προοιωνίζει τον λόγο της Διοτίμας που ακολουθεί.

Με άλλα λόγια, ο Αριστοφάνης αναδεικνύει την αιτία για την οποία ο έρως είναι υιός του “Πόρου” και της “Πενίας” και, με αυτήν την έννοια, ο λόγος του εκτυλίσσεται εκ των άνω, δηλαδή εκ του νοητού κόσμου, προς τα κάτω, δηλαδή προς τον αισθητό κόσμο.

Αντιστρόφως, ο λόγος της Διοτίμας, θα αναδείξει την δύναμη του έρωτος, δηλαδή την μέθεξη της ψυχής, που θα αναχθεί εκ των κάτω, δηλαδή εκ του αισθητού κόσμου, προς τα άνω, δηλαδή προς τον νοητό κόσμο.

--------------------------------------------------------------------------------------
Βιογραφικά στοιχεία ομιλήτριας

Η Άννα Μαρκοπούλου σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Paris V της Σορβόννης, όπου το 1994 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Δίδαξε Φιλοσοφία της Παιδείας και Παιδαγωγική Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) στην Αθήνα. Από το 2008 ασχολείται με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, με έμφαση στην πλατωνική και νεοπλατωνική φιλοσοφία.