Μια απίστευτη ιστορία της σύγχρονης Ελληνικής πραγματικότητας που εξηγεί κάποιους από τους λόγους που οι επενδύσεις στην Ελλάδα δεν μπορούν να προχωρήσουν ομαλά και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν καθοριστεί, αποτυπώνει το μικρό ντοκιμαντέρ της διαΝΕΟσις για την απίστευτη ιστορία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της Μεσαχώρας το οποίο αν και είναι σχεδόν έτοιμο από το 2001 και για την κατασκευή του έχουν δαπανηθεί σε σημερινές τιμές 530 εκατ. ευρώ… δεν λειτουργεί αλλά αντιθέτως ζημιώνει την ΔΕΗ με 25 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η κατασκευή του εργοστασίου και φυσικά και του φράγματος της Μεσοχώρας ξεκίνησε το 1985 στο πλαίσιο του φιλόδοξου έργου της εκτροπής του Αχελώου ώστε τα νερά του ποταμού να ξεδιψάσουν τον κάμπο της Καρδίτσας και της Λάρισας. Η σήραγγα εκτροπής θα είχε μήκος 7,4 χλμ και θα μετέφερε μεγάλη ποσότητα νερού από το φράγμα της Μεσαχώρας προς τη Θεσσαλία.
Όμως αν και το έργο έφτασε στην τελική φάση των εργασιών του το 2001 οι κάτοικοι του χωριού που είναι κοντά στο εργοστάσιο και περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στην ολοκλήρωση της κατασκευής του και της λειτουργίας του και για 16 χρόνια έχουν καταφέρει να σταματήσουν οποιαδήποτε διαδικασία που θα οδηγούσε στην λειτουργία του εργοστασίου το οποίο θα συνέβαλε στην μείωση της εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα και την καύση του λιγνίτη.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΗ το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Μεσαχώρας υπολογίζεται ότι θα παράγει 362GWh καθαρής ενέργειας κάθε χρόνο, ενέργεια ίση με όση απαιτείται για την ηλεκτροδότηση ενός νησιού όπως η Κέρκυρα η οποία έχει πληθυσμό 105.000 ή περίπου το 1% του πληθυσμού της χώρας.
Τελικά στις αρχές Αυγούστου υπογράφηκε από τον αρμόδιο Υπουργό η Απόφαση των Περιβαλλοντικών όρων που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση και την λειτουργία του εργοστασίου το Φθινόπωρο του 2019, συνολικά 18 χρόνια αφότου ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κατασκευαστικών εργασιών και 34 χρόνια αφότου ξεκίνησε η κατασκευή του φράγματος και του υδροηλεκτρικού εργοστασίου….