Κρατάτε γερά !


Σε όσους απέμειναν όρθιοι: Καρτερία και Ευψυχία !

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Διείσδυση τής Κίνας ΚΑΙ στην Σερβία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ θα πραγματοποιήσει η Κίνα στη Σερβία, με το Βελιγράδι να αναλαμβάνει την κατασκευή ηλεκτρικών λεωφορείων και ημιφορτηγών, σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Tanjung. Τη συμφωνία αναμένεται να υπογράψει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάντρ Βούτσιτς, στα τέλη Απριλίου στο Βελιγράδι. Η κινεζική επένδυση, όμως, προκαλεί την ανησυχία της Ουάσιγκτον, που θεωρεί ότι η πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος» αποτελεί συγκεκαλυμμένη προσπάθεια του Πεκίνου να επεκτείνει τη γεωπολιτική επιρροή του σε χώρες των Βαλκανίων. Το Πεκίνο έχει ήδη επενδύσει στα ορυχεία χαλκού της σερβικής RTB Bor, καθώς και στη χαλυβουργία Smederevo έξω από το Βελιγράδι.

Στο μεταξύ, έκκληση για αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία, με σεβασμό της ευρωπαϊκής ενότητας και των διεθνών εμπορικών θεσμών, απηύθυνε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον Κινέζο πρόεδρο Σι, την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον Γάλλο πρόεδρο, ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε ότι η συνεργασία αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό των σινοευρωπαϊκών σχέσεων, παρά τον ανταγωνισμό και τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. «Η συνεργασία είναι ισχυρότερη από τον ανταγωνισμό. Πρέπει να ενισχύσουμε τη θετική ενέργεια. Συνεργαζόμαστε στενά και βοηθούμε ο ένας τον άλλο και δεν πρέπει να κοιτάμε συνέχεια πίσω μας με καχυποψία, ενώ προχωρούμε μπροστά», είπε ο πρόεδρος Σι. Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στην πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος», εφόσον αυτή θα εγγυάται εμπορική αμοιβαιότητα.

Πηγή: Εφημερίδα «Η Καθημερινή»