Κρατάτε γερά !


Σε όσους απέμειναν όρθιοι: Καρτερία και Ευψυχία !

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Ποιοι είναι οι Γιουρούκοι τής Μικράς Ασίας;


Είναι οι απόγονοι των εικονοκλαστών Ελλήνων που αποσπάστηκαν από τους Ορθοδόξους Έλληνες κατά την διάρκεια τής Εικονομαχίας. Ανήκαν στην αίρεση των Αστάτων. Η λέξη διασώζεται παρεφθαρμένη ως Απτάλ και σημαίνει τον περιπλανώμενο αιρετικό, τον άστατο και είναι μία εκ των σημαντικότερων ομάδων μουσουλμανοφανών τής Μικράς Ασίας! Διακρίνονταν για το μίσος το οποίο έτρεφαν κατά των Τούρκων, τους οποίους ύβριζαν ως εξής: «Έϊ Τιούρκ! Τιούρκ ογλού Τιούρκ!» («Έ! Τούρκε! Τούρκε, υιέ Τούρκου!»). (Πηγή: Γ. Κλ. Σκαλιέρη «Λαοί και Φυλαί τής Μικράς Ασίας»).

Στο Βιλαέτι Σμύρνης, οι Γιουρούκοι κατοικούν στο σαντζάκι Σμύρνης, στην επαρχία Περγάμου στην επαρχία Κλανούδας (Κούλων), στην επαρχία Ακρασού (Ασμά ή Εσμέ), στην επαρχία Θυατείρων (Ακ Χισάρ), στα Σώκια, στη Λαοδικεία (Ντενισλή), στη Μύνδο (Μεντές), στα Μύλασα Καρίας (Μυλάς) και στην περιοχή Γόρδων (Γιορδές).

Στη Βιθυνία οι Γιουρούκοι κατοικούν στη Μεσοθυνία (Αδά-Παζάρ), Τότταιον, Κύβελα (Γκέϊμπε) και Κάλπη. Στην περιοχή τής αρχαίας Μυσίας και Αιολίδος Γιουρούκοι βρίσκονται στη Δαρδανίδα (Καλέϊ Σουλτανιέ), στις Πηγάς (Πήγας), Νεανδρίαν (Εζινέ), Άσσον, Πιονίαν. Στην Παμφυλία και συγκεκριμένα στην περιοχή τής Ατταλείας υπάρχουν πυκνοί συνοικισμοί Γιουρούκων καθώς και στην «κώμην των Οιάνδων» (Καριέ Ουτμούκ: κωμόπολη κελαηδήματος, κωμόπολη ωδικών πτηνών), όπου οι γυναίκες των Γιουρούκων φέρουν φρυγικό κάλυμμα. Γιουρούκοι απαντώνται και στην Άγκυρα, στην Κασταμονή, το Βιθύνιο (περιοχή Βιθυνίας), την Γάγγραν (Κάγκαρι) και τη Σινώπη. Επίσης συναντώνται στη Σεβάστεια (Τσεπνήδες, Τεκελήδες, Ταχτατζήδες), στα Άνδραπα, τη Νεοκλαυδιούπολη και την Αμάσεια. Ακόμη και στην Κιλικία, στην περιοχή τής Αντιοχείας, στη Γερμανίκεια (Μαράς), στην Αλεξανδρέττα και σε άλλες περιοχές τής Μικράς Ασίας.

Οι Γιουρούκοι ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΚΑΛΑ την τουρκική γλώσσα, ΜΙΣΟΥΣΑΝ τους Τούρκους και είχαν φιλικές σχέσεις με τους Ορθοδόξους Έλληνες μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή. Οι Γιουρούκοι στις αρχές τού 20ου αιώνος ανέρχονταν σε 1.291.861 άτομα (!), σε γενικό πληθυσμό περίπου 9 εκατομμυρίων.

Περισσότερα, εδώ.

(Θα συνεχίσουμε...)