Τα αχλάδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες, ενώ έχουν λίγες θερμίδες, χαμηλή οξύτητα και πολύ χαμηλή αλλεργιογόνο δράση.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τα εντάξεις στη διατροφή σου, αφού τα οφέλη τους για την υγεία είναι πολλαπλά. Κόκκινα, πράσινα είτε κίτρινα αχλάδια, είναι ιδανικά για κάθε μέλος της οικογένειας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε εφτά εντυπωσιακά οφέλη από την κατανάλωσή τους…
Παρέχουν μικρές ποσότητες φυλλικού οξέος, προβιταμίνης Α και νιασίνης: Το φυλλικό οξύ και η νιασίνη είναι σημαντικά για την κυτταρική λειτουργία και την παραγωγή ενέργειας, ενώ η προβιταμίνη Α υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και την επούλωση των πληγών. Τα αχλάδια είναι επίσης μια πλούσια πηγή χαλκού και το καλίου. Ο χαλκός παίζει ρόλο στην ανοσία, το μεταβολισμό της χοληστερόλης και τη λειτουργία των νεύρων, ενώ το κάλιο βοηθά στη σύσπαση των μυών και στην καρδιακή λειτουργία. Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινόλης, που προστατεύουν από οξειδωτικές βλάβες.
Προάγουν την υγεία του εντέρου: Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αυτές οι ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση της κανονικότητας του εντέρου με την αποσκλήρυνση και τη συσσώρευση των κοπράνων.
Περιέχουν ωφέλιμες φυτικές ενώσεις: Τα αχλάδια προσφέρουν πολλές ωφέλιμες φυτικές ενώσεις που δίνουν σε αυτούς τους καρπούς τις διαφορετικές αποχρώσεις τους. Για παράδειγμα, οι ανθοκυάνες βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Παρ’ όλο που απαιτείται ειδική έρευνα για τις ανθοκυανίνες αχλαδιών, πολυάριθμες μελέτες υποδεικνύουν ότι η υψηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες, όπως τα μούρα, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα αχλάδια με πράσινο δέρμα διαθέτουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο ενώσεις απαραίτητες για να κρατήσουν την όραση ασφαλή στο πέρασμα του χρόνου.
Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Αν και η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσοαπόκριση, η χρόνια ή μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Τα αχλάδια είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας. Επιπλέον, περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο χαλκός και οι βιταμίνες C και K, οι οποίες επίσης καταπολεμούν τη φλεγμονή.
Αντικαρκινικές επιδράσεις: Τα αχλάδια περιέχουν διάφορες ενώσεις που μπορεί να εμφανίζουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνη και κιναμωμικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τον καρκίνο.
Χαμηλότερος κίνδυνος διαβήτη: Ιδιαίτερα οι κόκκινες ποικιλίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη. Μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μερίδων φρούτων εβδομαδιαίως πλούσιων σε ανθοκυανίνες όπως τα κόκκινα αχλάδια συσχετίστηκε με 23% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους: Τα αχλάδια διαθέτουν λίγες θερμίδες, νερό και ίνες. Αυτός ο συνδυασμός τα καθιστά τρόφιμα φιλικά προς την απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη διάρκειας δώδεκα εβδομάδων, σαράντα ενήλικες που έτρωγαν δύο αχλάδια καθημερινά έχασαν έως και 2,7 εκατ. από την περιφέρεια της μέσης τους. Επιπλέον, μια μελέτη δέκα εβδομάδων διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που προσέθεσαν τρία αχλάδια την ημέρα στη συνήθη διατροφή τους έχασαν κατά μέσο όρο 8κ.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τα εντάξεις στη διατροφή σου, αφού τα οφέλη τους για την υγεία είναι πολλαπλά. Κόκκινα, πράσινα είτε κίτρινα αχλάδια, είναι ιδανικά για κάθε μέλος της οικογένειας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε εφτά εντυπωσιακά οφέλη από την κατανάλωσή τους…
Παρέχουν μικρές ποσότητες φυλλικού οξέος, προβιταμίνης Α και νιασίνης: Το φυλλικό οξύ και η νιασίνη είναι σημαντικά για την κυτταρική λειτουργία και την παραγωγή ενέργειας, ενώ η προβιταμίνη Α υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και την επούλωση των πληγών. Τα αχλάδια είναι επίσης μια πλούσια πηγή χαλκού και το καλίου. Ο χαλκός παίζει ρόλο στην ανοσία, το μεταβολισμό της χοληστερόλης και τη λειτουργία των νεύρων, ενώ το κάλιο βοηθά στη σύσπαση των μυών και στην καρδιακή λειτουργία. Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινόλης, που προστατεύουν από οξειδωτικές βλάβες.
Προάγουν την υγεία του εντέρου: Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αυτές οι ίνες συμβάλλουν στη διατήρηση της κανονικότητας του εντέρου με την αποσκλήρυνση και τη συσσώρευση των κοπράνων.
Περιέχουν ωφέλιμες φυτικές ενώσεις: Τα αχλάδια προσφέρουν πολλές ωφέλιμες φυτικές ενώσεις που δίνουν σε αυτούς τους καρπούς τις διαφορετικές αποχρώσεις τους. Για παράδειγμα, οι ανθοκυάνες βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Παρ’ όλο που απαιτείται ειδική έρευνα για τις ανθοκυανίνες αχλαδιών, πολυάριθμες μελέτες υποδεικνύουν ότι η υψηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες, όπως τα μούρα, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα αχλάδια με πράσινο δέρμα διαθέτουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο ενώσεις απαραίτητες για να κρατήσουν την όραση ασφαλή στο πέρασμα του χρόνου.
Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Αν και η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσοαπόκριση, η χρόνια ή μακροχρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Τα αχλάδια είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθένειας. Επιπλέον, περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο χαλκός και οι βιταμίνες C και K, οι οποίες επίσης καταπολεμούν τη φλεγμονή.
Αντικαρκινικές επιδράσεις: Τα αχλάδια περιέχουν διάφορες ενώσεις που μπορεί να εμφανίζουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνη και κιναμωμικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τον καρκίνο.
Χαμηλότερος κίνδυνος διαβήτη: Ιδιαίτερα οι κόκκινες ποικιλίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη. Μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μερίδων φρούτων εβδομαδιαίως πλούσιων σε ανθοκυανίνες όπως τα κόκκινα αχλάδια συσχετίστηκε με 23% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους: Τα αχλάδια διαθέτουν λίγες θερμίδες, νερό και ίνες. Αυτός ο συνδυασμός τα καθιστά τρόφιμα φιλικά προς την απώλεια βάρους. Σε μια μελέτη διάρκειας δώδεκα εβδομάδων, σαράντα ενήλικες που έτρωγαν δύο αχλάδια καθημερινά έχασαν έως και 2,7 εκατ. από την περιφέρεια της μέσης τους. Επιπλέον, μια μελέτη δέκα εβδομάδων διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που προσέθεσαν τρία αχλάδια την ημέρα στη συνήθη διατροφή τους έχασαν κατά μέσο όρο 8κ.