Κρατάτε γερά !


Σε όσους απέμειναν όρθιοι: Καρτερία και Ευψυχία !

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Με καθυστέρηση πέντε (5) ετών (!!!) εντάσσεται στον Στόλο το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (πυραυλάκατος) « Ρίτσος » (Ρ-71)

Μια ακόμη σημαντική μονάδα προστίθεται στον Στόλο το πρωί της Δευτέρας. Η πυραυλάκατος ΡΙΤΣΟΣ (P 71), εντάσσεται στο Στόλο σε μια τελετή που θα γίνει στην Αμφιάλη.

Είναι η πέμπτη κατα σειρά πυραυλάκατος κλάσης Ρουσσέν.

Είχε καθελκυστεί στις 9 Οκτωβρίου του 2006 και είχε προγραμματιστεί να παραδοθεί τον Ιανουάριο του 2010.

Οικονομικά και γραφειοκρατικά προβλήματα προκάλεσαν την καθυστέρηση . Τα προβλήματα αυτά λύθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή.


και η συμβατική ημερομηνία παραδόσεως οριζόταν η 30η Ιανουαρίου 2010, τελικά λόγω οικονομικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων, παρέμενε στα ναυπηγεία Ελευσίνας εως ότου...

Η συνέχεια εδώ

-----------------------------------------------

Από ναύτης... «ναυαρχίδης»

Θα μάς βγή ΚΑΙ... «ναυαρχίδης» (κατά το σπουδαρχίδης, μισθαρχίδης, κτλ) ο Alexis - Texas

Μετά από “στρατηγός” στον Έβρο ,όπου παρακολούθησε μαζί με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο τη τελική φάση του ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ , ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να γίνει για λίγο “ναύαρχος”. Το πρωί της Δευτέρας θα είναι στην τελετή ένταξης της πυραυλακάτου ΡΙΤΣΟΣ στην Αμφιάλη και υπάρχουν σχέδια για να κανει ένα πολύ μικρό “ταξίδι” μ΄ αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες...

Η συνέχεια εδώ

Ουσιαστικό της αρχαίας ελληνικής, δηλωτικό ατόμου που επιδιώκει με κάθε τρόπο την απόκτηση θέσεων και αξιωμάτων. Συν. θεσιθήρας (βλ. λεξ. Μπαμπινιώτη). Είναι σύνθετο από τα ουσιαστικά: σπουδή(=ζήλος/βιασύνη (βλ. το λεξικό της Αρχαίας του Σταματάκου), αρχή (=εξουσία) και την κατάληξη -ιδης (που προσδιορίζει το νεαρό της ηλικίας βλ. σπουδάρχης).
Συναντάται στον Αριστοφάνη ως κωμικό πατρωνυμικό του σπουδάρχου (Ἀχαρνῆς 595-597: ὅστις; πολίτης χρηστός, οὐ σπουδαρχίδης, / ἀλλ᾽ ἐξ ὅτου περ ὁ πόλεμος, στρατωνίδης, / σὺ δ᾽ ἐξ ὅτου περ ὁ πόλεμος, μισθαρχίδης).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αρχαία Ελληνικά η λ. ἀρχίδιον ήταν υποκοριστικό της αρχής και σήμαινε το μικρή (ανάξια λόγου) προσφορά υπηρεσίας.
Λόγω της ηχητικής σύγχυσης που παρουσιάζεται με τη λέξη αρχίδι(-ης) χρησιμοποιείται από τους γνωρίζοντες την ετυμολογία ως κεκαλυμμένη ύβρις και από τους μη γνωρίζοντες, ευθέως ως ύβρις σχετιζόμενη με τη συνηχούσα λέξη.
Σχετικά πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε από συγκεκριμένο πολιτικό προς χαρακτηρισμό συναδέλφου του (βλ. παρακάτω το viral video), αποκτώντας έτσι μια κάποια (παρετυμολογημένη) δυναμική στη σύγχρονη γλώσσα.


αρχολίπαρος

Ετυμολογία

αρχολίπαρος < ελληνιστική κοινή < αρχή + λιπαρῶ (=επιθυμώ, επιζητώ)

πτώση ενικός πληθυντικός
ονομαστική αρχολίπαρος αρχολίπαροι
γενική αρχολίπαρου αρχολίπαρων
αιτιατική αρχολίπαρο αρχολίπαρους
κλητική αρχολίπαρε αρχολίπαροι

Open book 01.svg Ουσιαστικό

αρχολίπαρος αρσενικό (παρωχημένο)
  • αυτός που επιθυμεί και επιδιώκει αξιώματα, εκλιπαρώντας ή κολακεύοντας τους άρχοντες

Επίθετο

αρχολίπαρος, -η, -ο (παρωχημένο)
  • αυτός που επιθυμεί και επιδιώκει αξιώματα

Books-aj.svg aj ashton 01.svg Συνώνυμα

Nuvola apps noatun.png Συγγενικές λέξεις