Τον Νόμο [ὓβρις → ἂτη → νέμεσις → τίσις] τον θυμάστε;
Θα επανέλθουμε, διότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο βάθος σ' αυτό που ξεστόμισε ο τύπος.
Ξεκινήστε πρώτα από το κείμενο που ακολουθεί (για την ώρα). Θέλει να μάς κάνει να πιστέψουμε ότι είναι απλώς ένας... «τρελλός» (ΔΗΘΕΝ)
και όχι
ΕΝΑΣ ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ* ΠΡΟΔΟΤΗΣ
(ΜΕΧΡΙ ΜΥΕΛΟΥ ΟΣΤΕΩΝ) !!!
*Ενσυνείδητος: που ενεργεί με επίγνωση, έχει συναίσθηση της αποστολής του.Αυταπάτη
Μια αυταπάτη ορίζεται συνήθως ως μια σταθερή ψεύτικη πεποίθηση και χρησιμοποιείται στην καθημερινή γλώσσα για να περιγράψει μια πεποίθηση που προέρχεται είτε ψεύτικη, φαντασιόπληκτη είτε από την εξαπάτηση. Στην ψυχιατρική, ο καθορισμός είναι απαραιτήτως ακριβέστερος και υπονοεί ότι η πεποίθηση είναι παθολογική (το αποτέλεσμα μιας ασθένειας ή μιας διαδικασίας ασθένειας). Ως παθολογία είναι ευδιάκριτο από μια πεποίθηση βασισμένη στις ψεύτικες ή ελλιπείς πληροφορίες ή ορισμένα αποτελέσματα της αντίληψης που θα καλούνταν πιο κατάλληλα ένα apperception ή μια παραίσθηση. Οι αυταπάτες εμφανίζονται χαρακτηριστικά στα πλαίσια της νευρολογικής ή διανοητικής ασθένειας, αν και δεν είναι δεμένες σε οποιαδήποτε ιδιαίτερη ασθένεια και έχουν βρεθεί για να εμφανίζονται στα πλαίσια πολλών παθολογικών ασθενειών (και φυσικώς και διανοητικώς). Εντούτοις, είναι ιδιαίτερα σημαντική διαγνωστική στις ψυχωτικές αναταραχές και ιδιαίτερα στη σχιζοφρένεια και τη διπολική διαταραχή.
Αν και οι μη συγκεκριμένες έννοιες της τρέλας ήταν συζητήσιμες για αρκετές χιλιάδες έτη, ο ψυχίατρος και ο φιλόσοφος Karl Jaspers ήταν οι πρώτος για να καθορίσει τα τρία κύρια κριτήρια για μια πεποίθηση που θεωρείται κάποιος απατηλός στη γενική ψυχοπαθολογία . Αυτά τα κριτήρια είναι:
- βεβαιότητα (που κρατιέται με την απόλυτη πεποίθηση)
- αδιόρθωτο (μη μεταβλητό με τον εξαναγκασμό του αντεπιχειρήματος ή της απόδειξης στο αντίθετο)
- αδύνατο ή αναλήθεια του περιεχομένου (αδικαιολόγητο, παράξενο ή προφανώς αναληθές)